Da, m-am gandit putin daca sa ma bag in razboiul asta dintre MacOs si Symbian pentru ca toata lumea a scris si a vorbit pe tema asta, fanii sunt foarte clar impartiti asemenea celor de Canon si Nikon… 🙂 Dar eu zic ca atata timp cat aparatul il cumparati nou si din banii “proprietate personala” , merita sa priviti putin aspectele dintr-un unghi obiectiv. Sa incepem cu inceputul si anume rog pe cei care si-au cumparat un astfel de aparat doar ca se dea pe Facebook, sa inchida televizoarele, pentru ca nu le este destinat acest articol. Puteti zice ce vreti, dar faptul ca poti sa-ti permiti un obiect nu inseamna ca trebuie sa il si cumperi, atata timp cat nu-l folosesti in directia in care a fost creeat. Asa ca, sa ne luam de primul aspect, care ne doare, in special cand in propozitie apare si cuvantul “beton”. Ma refer aici la sensul literar al cuvantului, mai precis, ma refer ce se intampla cand telefonul nostru de cateva sute de euro se da de beton… voi ce credeti ca se intampla cu iPhone-ul? 🙂 Din experienta spun ca imaginea nu e frumoasa 🙂 Garantez ca iPhone-ul se va crapa undeva in zona display-ului, pe cand Nokia-ul, in cel mai rau caz, se va dezmembra, dar nu iremediabil.
Urmatorul aspect, cum punea problema si doamna profesoara in liceu, este calitatea de “user friendly” al telefonului, unde trebuie sa subliniez faptul ca iPhon-ul este facut pentru oricine. Nu trebuie sa stii mai nimic despre telefoane si te vei descurca de minune. El le face pe toate, se configureaza singur, trebuie doar sa dai cu degetele de cateva ori pe ecran si gasesti toate informatiile de care ai nevoie, pe cand un Nokia, cu tot cu tastatura lui QWERTY, iti da ceva batai de cap.
De aplicatiile care se pot rula pe ele nu prea are rost sa vorbesc pentru ca ele sunt relativ comune, doar ca la iPhone sunt ceva mai cosmetizate.
Ambele aparate au receptor de GPS incorporat din Nokia-ul are un mic avantaj la capitolul asta pentru ca pe Symbian ai o varietate mai mare de aplicatii de navigatie, fata de iPhone.
Inca un capitol la care Nokia bate, este durata de viata a bateriei, dar asta si pentru ca nu are touchscreen, care “mananca” multaaaa baterie.
Ce am apreciat la iPhone este capabilitatea de a se sincroniza cu PC-ul sau MAC-ul “proprietate eprsonala” mult mai facil si mai bine decat Nokia. Nokia accepta doar fisierele si aplicatiile de PC care ii “plac” lui, pe cand iPhone-ul nu face nazuri, comportandu-se ca un adevarat plug-and-play device.
Si ca sa nu trecem cu vedere pretul trebuie luata in considerare si diferenta enorma de pret dintre cel doua variante care in functie de “dotari” poate ajunge chiar la dublu in defavoarea iPhone-ului.
exact. nokia rules